Kaurafaktaa

Kaura on yksi niistä harvoista viljoista, jonka suhteen Suomi on omavarainen. Se menestyy hyvin Suomen karuissa olosuhteissa.

Kaura on ympäristöystävällinen viljelykasvi, sillä se ei tarvitse paljon lannoitteita eikä kastelua. Suurin osa kauran vesijalanjäljestä syntyy kasvun aikana, Suomessa vettä sataa kuitenkin riittävästi kauran tarpeisiin. Kauran hiilijalanjälki on myös varsin alhainen ruoantuotannon mittapuussa, joten kaurapuuron ilmastovaikutus on vähäinen. Lisäksi kaura sitoo tehokkaasti typpeä pelloilta, jolloin typen huuhtoutuminen vesistöihin vähenee.

Moniin ruokiin ja ruokavalioihin

Kauraa voidaan käyttää paitsi kaurahiutaleina puuroissa ja mysleissä, myös ruoanlaitossa ja leivonnassa. Elovenan uudentyyppiset kaurapohjaiset välipalatuotteet ovat oiva esimerkki kauran monipuolisuudesta.

Kaura sisältää tasapainoisessa suhteessa proteiinia, hiilihydraatteja ja rasvaa ja täydentää hyvin kasvissyöjän ruokavaliota.

Vähähiilihydraattisen ruokavalion aamiaiseen kaurapuuro istuu loistavasti, sillä yksi annos kaurapuuroa sisältää noin 22 grammaa hiilihydraatteja.

Keliaakikollekin kaura sopii, jos se on puhdaskauraa, eli tuotettu erillään gluteenia sisältävistä viljoista. Kaura tuo keliaakikon ruokavalioon lisää kuitua sekä muita ravintoaineita. Raision Provena-tuotteet ovat puhdaskauraa ja sopivat keliaakikolle.

Tutustu gluteenittomiin Provena-tuotteisiin >>

Kaurafaktaa

Kuidut ovat elimistön toiminnan kannalta välttämättömiä, imeytymättömiä hiilihydraatteja.

Kuidut hellivät vatsaa ja tasaavat verensokeria. Liukenemattomat kuidut ehkäisevät hyvin ummetusta, sillä ne nopeuttavat ruokamassan kulkua suolistossa.

Lisäksi kaurassa on runsaasti liukenevaa beetaglukaania, joka vähentää kolesterolin imeytymistä elimistöön. Suositeltava määrä on vähintään 3 grammaa beetaglukaania päivässä. Elovena Täsyjyväkaurahiutaleissa on 1,8 g beetaglukaania annoksessa. Kaura sopii kaikille hyvinvoinnistaan huolehtiville osana terveellistä ruokavaliota ja elämäntapaa.

Rikas ravintoarvoiltaan

Kaurahiutaleet ovat täysjyväviljaa eli ne sisältävät jyvän kaikki ravintorikkaat osat. Kaura sisältää tasapainoisessa suhteessa proteiinia, hiilihydraatteja ja rasvaa.

Lautasellinen puuroa, kiitos!

8%
Hiilihydraatteja 22g
Noin puolet päivittäisestä energiasta tulisi saada hiilihydraateista. Kaurapuuron hitaasti imeytyvät hiilihydraatit pitävät nälän poissa ja verensokerit tasaisena.
11%
Proteiinia 5,6 g
Proteiini on elimistön rakennusaine, jota ihminen tarvitsee 1,1–1,4 grammaa painokiloa kohden.
5%
Ravintokuitua 4,4 g
Ravintokuitu edistää vatsan toimintaa. Kuitua pitäisi saada vähintään 25 g päivässä.
18%
B1-vitamiinia 0,2 mg
B1-vitamiini eli tiamiini on tärkeää energia-aineenvaihdunnalle ja hermostolle.
14%
Rautaa 2 mg
Rauta kuljettaa elimistössä happea ja mahdollistaa erilaisten entsyymien toiminnan.
14%
Magnesiumia 52 mg
Magnesium vaikuttaa moniin aineenvaihdunnan reaktioihin ja on luuston rakennusaine. Sillä on myös keskeinen merkitys lihas- ja hermoärsytyksissä.
13%
Sinkkiä 1,3 mg
Sinkki vaikuttaa lukuisiin elimistön tapahtumiin. Se on mm. useiden entsyymien rakenneosana.
13%
Sinkkiä 1,3 mg
Sinkki vaikuttaa lukuisiin elimistön tapahtumiin. Se on mm. useiden entsyymien rakenneosana.