Takaisin

Voiko jäätelö olla välipala?

Voiko jäätelö olla välipala?

24.4.2018

Elovena-tuoteperhe kasvoi uusilla Elovena Välipalajäätelöillä. Välipalajäätelö sisältää pehmeää laktoositonta jäätelöä runsaskuituisten täysjyväkaurakeksien välissä.

Mistä lähti ajatus kehittää Elovena Välipalajäätelö, Raision ravitsemusasiantuntija Marja Vakkuri?
Elovena Välipalajäätelö syntyi tarpeesta kehittää terveellisempiä välipalavaihtoehtoja. Kun toimme välipalakeksit aikanaan markkinoille, huomasimme että ihmiset kaipaavat terveellisiä, mutta herkullisia vaihtoehtoja välipalasyömiseen.

Voiko jäätelö olla välipala?
Aihe puhuttaa eikä ihme. Myös me Raisiolla mietimme, voiko jäätelöaltaaseen tehdä terveellisen tai edes vähän paremman vaihtoehdon. Täysjyväkauraa sisältävien, runsaskuituisten keksien väliin laitettu jäätelö kuulosti kuitenkin niin herkulliselta ajatukselta, että päätimme yrittää.

Mikä tekee jäätelöstä välipalan?
Projektin alussa pohdimme pitkään, mikä tekee välipalasta terveellisen ja mikä puolestaan vähemmän hyvän vaihtoehdon. Mielestämme välipalassa pitää olla riittävästi, mutta ei liikaa energiaa. Yhdessä Elovena Välipalajäätelössä on saman verran energiaa (180-190 kcal) kuin juustovoileivässä.

Kuitua yhdestä jäätelöstä saa 3,5 g, jopa hieman enemmän kuin ruisleipäviipaleesta. Jäätelön maito ja keksin täysjyväkaura sisältävät myös proteiinia, mutta proteiinin määrässä välipalajäätelö toki häviää purkilliselle rahkaa tai jogurttia.

Mikä sitten tekee jäätelöstä vähemmän suositeltavan vaihtoehdon, on sokeri ja kova rasva. Täysin ilman sokeria ei pysty leipomaan keksiä tai valmistamaan jäätelöä. Emme halunneet myöskään unohtaa hyvää makua, joka myös välipalatuotteissa on ratkaiseva tekijä.

Mielestämme olemme onnistuneet pitämään sokerin ja kovan rasvan määrän kohtuullisena. Yhdessä jäätelössä on sokeria 11-12 g, kun esimerkiksi purkillisessa vähemmän sokeria sisältävää, makeutettua jogurttia sokeria on 14-19 g. Tyydyttynyttä rasvaa yhdestä välipalajäätelöstä saa suunnilleen saman verran kuin purkillisesta jogurttia.

Voiko jäätelö olla parempi vaihtoehto välipalaksi?
Emme kyseenalaista sitä, etteikö kasvikset, hedelmät, marjat ja ruisleipä olisi erinomaisia välipaloja. Halusimme kuitenkin tarjota keskimäärin 75 jäätelöä vuodessa syöville suomalaisille myös hieman paremman jäätelövaihtoehdon. Muiden arvioitavaksi jää, olemmeko tässä onnistuneet. Meille Elovena Välipalajäätelö ei ole pelkkä markkinointikikka, vaan olemme aidosti halunneet tehdä hyvän vaihtoehdon jäätelöaltaaseen.