Aloita uusi vuosi terveellisemmin – 6 parasta vinkkiä

16.1.2018

Terveelliset elämäntavat eivät vaadi tiukkoja lupauksia tai täydellistä kieltäytymistä nautinnoista. Pienillä muutoksilla pääsee jo pitkälle.

Elintapoja on harvoin järkevää muuttaa kokonaan kerralla. Hyviä tuloksia lupaavat ihmedieetit tai tehokkaat kuntokuurit voivat kuulostaa houkuttelevilta, mutta ne johtavat harvoin pysyviin, loppuelämän kestäviin muutoksiin.

Jos sinua väsyttää jatkuvasti, energiasi on vähissä tai vatsa kiukuttelee, lähde liikkeelle näillä pienillä, maltillisilla muutoksilla.

1. Tarkista ateriarytmisi

Aterioiden väliä ei kannata venyttää liian pitkäksi. Kun syöt tasaisin, 3-4 tunnin väliajoin, energiaa riittää koko päiväksi. Säännöllisen syömisellä myös ruokamäärät pysyvät hallinnassa ja turha napostelu vähenee.

3-4 tunnin välein syöminen vaatii yleensä pääaterioiden rinnalle välipaloja. Kiinnitä huomiota välipalojen laatuun ja suosi kuitupitoisia välipaloja.

2. Nuku riittävästi

Univaje vaikuttaa hormonitoimintaan, sokeriaineenvaihduntaan ja hermoston toimintaan. Riittävä uni on tärkeää myös aivojen toiminnalle. Jatkuva väsymys altistaa huonommille ruokavalinnoille.

Uniongelmien ratkaisussakin säännöllisyys on valttia. Pyri menemään samaan aikaan nukkumaan ja myös heräämään aina suunnilleen samaan aikaan.

Elovena Välipalakeksi Voimakaura

3. Pysy aktiivisena - omalla tavallasi

Riittävä liikunta parantaa toimintakykyä, kohentaa mielialaa ja lisää terveitä vuosia. Terveyttä edistävän liikunnan ei ole pakko olla kovatehoista hikijumppaa tai juoksua.

Kun löydät itsellesi sopivan tavan liikkua, lähdet liikkeelle mielelläsi. Terveyden kannalta vähäinenkin säännöllinen liikkuminen on parempi kuin liikkumattomuus.

4. Lisää kasvisten syöntiä

Kasvikset paitsi keventävät, myös tuovat paljon väriä ja makua ruokavalioon. Tavoitteena on nauttia puoli kiloa eli 5–6 annosta kasviksia päivässä. Tästä määrästä puolet voi olla marjoja ja hedelmiä ja loput juureksia ja vihanneksia.

Kasviksia kannattaa käyttää myös monipuolisesti ruokien raaka-aineina. Erilaisista pakastevihanneksista ja puolivalmisteista voi valmistaa helposti hyvää ruokaa.

5. Varmista kuidun saanti, valitse täysjyväviljatuotteita

Kuidut ovat tärkeitä suoliston toiminnalle, ja ne pitävät verensokerin tasaisena ja nälän pitempään poissa. Viljatuotteet ovat merkittävä kuidun lähde ruokavaliossa. Kun valitset täysjyväviljaa, saat kaikki jyvän tärkeät osat, kuidun, vitamiinit ja kivennäisaineet.

Leivän sijaan voit nauttia myös puuroa, mysliä, muroja, näkkileipää tai välipalakeksejä, joita kaikkia saa myös täysjyväisenä.

6. Saa nauttia!Elovena Vaniljainen Välipalarahka Kaura-Ananas

Ruokavalion kokonaisuus ratkaisee. Kun useimmat ruokavalinnat ovat kunnossa, myös herkkuhetkiä mahtuu terveelliseen kokonaisuuteen. Monipuolisuus, kohtuus ja maalaisjärki ovat terveellisen ruokavalion peruspilareita.