Kaura – Suomalaista Superfoodia

Kaura on todellinen terveyspommi ja suomalaista superfoodia parhaimmillaan. Kauralla on monia hyviä terveysvaikutuksia, kuten:

•Kaura on hyväksi vatsalle: Kauran kuidut hellivät vatsaa. Liukenemattomat kuidut ehkäisevät hyvin myös ummetusta, sillä ne nopeuttavat ruokamassan kulkua suolistossa. Kaura sopii myös vatsavaivoista kärsiville ja ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivien FODMAP-ruokavalioon.

•Kaura sisältää runsaasti kuitua, mikä tasaa verensokeria.

•Kaura sisältää tasapainoisessa suhteessa proteiinia, hiilihydraatteja ja rasvaa ja täydentää hyvin myös kasvissyöjän ruokavaliota.

•Kaura sopii vähähiilihydraattiseen ruokavalioon, sillä yksi annos kaurapuuroa sisältää noin 22 grammaa hiilihydraatteja.

•Kaura on hyväksi sydämelle: kaurassa on runsaasti liukenevaa beetaglukaania, joka vähentää kolesterolin imeytymistä elimistöön. Suositeltava määrä on vähintään 3 grammaa beetaglukaania päivässä. Elovena Täysjyväkaurahiutaleissa on 1,8 g beetaglukaania annoksessa.

•Kaurahiutaleet ovat täysjyväviljaa eli ne sisältävät jyvän kaikki ravintorikkaat osat.

•Kaura sopii kaikille hyvinvoinnistaan huolehtiville osana terveellistä ruokavaliota ja elämäntapaa.

Ympäristöystävällinen kaura

Kaura on yksi niistä harvoista viljoista, jonka suhteen Suomi on omavarainen. Se menestyy hyvin Suomen karuissa olosuhteissa.

Kaura on ympäristöystävällinen viljelykasvi, sillä se ei tarvitse paljon lannoitteita eikä kastelua. Suurin osa kauran vesijalanjäljestä syntyy kasvun aikana, Suomessa vettä sataa kuitenkin riittävästi kauran tarpeisiin. Kauran hiilijalanjälki on myös varsin alhainen ruoantuotannon mittapuussa, joten kaurapuuron ilmastovaikutus on vähäinen. Lisäksi kaura sitoo tehokkaasti typpeä pelloilta, jolloin typen huuhtoutuminen vesistöihin vähenee.

Monipuolinen raaka-aine

Kauraa voidaan käyttää paitsi kaurahiutaleina puuroissa ja mysleissä, myös ruoanlaitossa ja leivonnassa. Elovenan uudentyyppiset kaurapohjaiset välipalatuotteet ovat oiva esimerkki kauran monipuolisuudesta.

Keliaakikollekin kaura sopii, jos se on puhdaskauraa, eli tuotettu erillään gluteenia sisältävistä viljoista. Kaura tuo keliaakikon ruokavalioon lisää kuitua sekä muita ravintoaineita. Raision Provena-tuotteet ovat puhdaskauraa ja sopivat keliaakikolle.

Tutustu gluteenittomiin Provena-tuotteisiin >>

8%
Hiilihydraatteja 22g
Noin puolet päivittäisestä energiasta tulisi saada hiilihydraateista. Kaurapuuron hitaasti imeytyvät hiilihydraatit pitävät nälän poissa ja verensokerit tasaisena.
11%
Proteiinia 5,6 g
Proteiini on elimistön rakennusaine, jota ihminen tarvitsee 1,1–1,4 grammaa painokiloa kohden.
5%
Ravintokuitua 4,4 g
Ravintokuitu edistää vatsan toimintaa. Kuitua pitäisi saada vähintään 25 g päivässä.
18%
B1-vitamiinia 0,2 mg
B1-vitamiini eli tiamiini on tärkeää energia-aineenvaihdunnalle ja hermostolle.
14%
Rautaa 2 mg
Rauta kuljettaa elimistössä happea ja mahdollistaa erilaisten entsyymien toiminnan.
14%
Magnesiumia 52 mg
Magnesium vaikuttaa moniin aineenvaihdunnan reaktioihin ja on luuston rakennusaine. Sillä on myös keskeinen merkitys lihas- ja hermoärsytyksissä.
13%
Sinkkiä 1,3 mg
Sinkki vaikuttaa lukuisiin elimistön tapahtumiin. Se on mm. useiden entsyymien rakenneosana.
13%
Sinkkiä 1,3 mg
Sinkki vaikuttaa lukuisiin elimistön tapahtumiin. Se on mm. useiden entsyymien rakenneosana.