Saaristolaisleipä

Yli 60 min( 2 leipää, yhdestä leivästä tulee 25 viipaletta) Tulosta
Saaristolaisleipä

Ainekset:

1 lrasvatonta piimää
2 1/2 dlleipäsiirappia tai tummaa siirappia
2 tlsuolaa
3 dlkaljamaltaita
2 psSunnuntai Kuivahiivaa
3 dlElovena Plus Vehnäleseitä
5 dlSunnuntai Karkea Täysjyväruisjauhoja
7 dlSunnuntai Erikoisvehnäjauhoja

Vuokien voiteluun:

Pinnalle:

1/2 dlleipäsiirappia tai tummaa siirappia
1/2 dlvettä
M
Ohje:

1. Lämmitä piimä reilusti kädenlämpöiseksi (+42 asteiseksi). Sekoita joukkoon siirappi, suola ja kaljamaltaat, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Jätä maltaat pehmenemään 15 minuutiksi.

2. Sekoita leseet ja jauhot erillisessä kulhossa. Lisää jauhot piimäseokseen pari desilitraa kerrallaan puuhaarukalla sekoittaen. Sekoita kunnes taikinasta tulee tasainen.

3. Kohota taikinaa liinalla peitettynä lämpimässä paikassa 1 tunti.

4. Sekoita kohonneesta taikinasta puuhaarukalla ilmakuplat pois.

5. Kaada taikina kahteen litran vetoiseen voideltuun leipävuokaan. Tasoita leipien pinta kostutetuin käsin. Anna kohota ½ tuntia.

6. Paista leivät 175 asteisessa uunissa alatasolla noin tunti. Voitele leipien pinta siirappivedellä ja jatka kypsentämistä vielä 30 minuuttia. Kumoa leivät heti uunista oton jälkeen ja anna jäähtyä.